CERTIFICERINGEN VOOR VEILIGHEIDSKLEDING
EN 471 – Waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid
EN 471 is de bekendste normering waarin fluorescerende kleding met goedgekeurde reflectie wordt beschreven. In de norm wordt ditwaarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid voor professioneel gebruik.genoemd. Voor elk product wordt de klassering in twee getallen aangegeven.
Het bovenste getal geeft de totale klasse van het product aan. Deze is afhankelijk van de oppervlakte van het fluorescerende en reflecterende materiaal. Producten worden geclassificeerd van 1 tot 3, waarbij 3 de hoogste klasse is (hoogste veiligheid). Als een product op zich niet klasse 3 gecertificeerd is, kan men deze classificering behalen door op de juiste manier producten met elkaar te combineren.
EN 343 – Ademende, wind- en waterdichte kleding
Als u in de buitenlucht werkt, in weer en wind, is het belangrijk dat uw kleding hierop is aangepast. Kies voor kleding met EN 343 certificering als u zich ondanks regen of wind comfortabel wilt voelen.
EN 343 is de Europese norm voor beschermende kleding, waarin de eisen omtrent bescherming tegen regen worden beschreven. In de omschrijving worden twee eigenschappen aangegeven. Het eerste getal geeft de waterdichtheid aan en het tweede getal geeft de waterdampdoorlatendheid van het product aan. Beide klassen lopen van 1 tot 3, waarbij 3 de hoogste klasse is. De certificering is behaald bij het FIOH (Finnish Institute of Occupational Health).
EN 342 – Gecertificeerde bescherming tegen kou
Als u zichzelf effectief wilt beschermen tegen de kou, moet u voor kleding kiezen met EN 342 certificering. EN 342 biedt bescherming in een koude omgeving. U kunt voor optimaal isolerende bescherming zorgen door de kleding droog te houden en handschoenen, muts, etc te dragen. Hiermee voorkomt u dat bepaalde delen van uw lichaam afkoelen. Zorg ervoor dat uw kleding goed gesloten is en dat de boord van uw mouwen om uw polsen sluit. Elk kledingstuk valt onder een bepaalde beschermingsklasse. Het bovenste getal ,een 1,2 of 3, waarbij 3 de hoogste klasse is, geeft de luchtdoorlaatbaarheid (AP) aan. Het onderste getal geeft de waterbestendigheid aan in 1 of 2, waarbij 2 de hoogste klasse is. Deze certificering is uitgegeven door het FIOH (Finnish Institute of Occupational Health).
EN ISO 11611 – Beschermende kleding bij lassen
Deze norm beschrijft de minimale vereisten voor beschermende kleding voor gebruik bij lassen en aanverwante processen met vergelijkbare risico’s. Er zijn twee klassen, 1 en 2, waarbij klasse 2 de hoogste is en de meeste bescherming biedt. Deze norm vervangt de oudere norm EN 470-1.
EN ISO 11612 – Bescherming tegen hitte en vlammen
Beschermende kleding bij blootstelling aan hitte en vlammen. Deze norm beschrijft de vereisten waaraan buitenkleding van een flexibele stof moet voldoen om het lichaam van de drager ervan, behalve diens handen, te beschermen tegen hitte en/of vlammen. Handbescherming wordt niet door deze norm geregeld en wat hoofd en voeten betreft, zijn alleen laskappen/-petten en overschoenen in deze norm opgenomen. Deze norm vervangt de oude norm EN 531.
EN ISO 14116 – Bescherming tegen hitte en vlammen
Materialen, materialencombinatie en kleding met een beperkte vlamverspreiding. Deze norm beschrijft de vereisten waar materialen, materiaalcombinaties en veiligheidskleding met beperkte vlamverspreidingseigenschappen aan moeten voldoen om te voorkomen dat de de kleding begint te branden en een risico vormt. Deze norm vervangt de oude norm EN 533.
EN-ISO 61482-1-2 – Werken met spanning
Beschermende kleding tegen de thermische gevaren van een electrische vlamboog. Deel 1-2: testmethode – Methode 2: Bepaling van de vlamboogbeschermingsklasse van materiaal en kleding, gebruikmakend van een gerichte en gecontrollerde vlamboog (box test). Er zijn twee klassen, 1 en 2, waarbij klasse 2 de hoogste is (de meeste bescherming biedt). Deze norm vervangt de oude norm ENV 50354.
EN 1149-3 / EN 1149-5 – Beschermende kleding met elektrostatische eigenschappen
Bepaalde producten bezitten elektrostatische eigenschappen.
EN 1149-3:2004 – Elektrische ontlading.
Deze norm beschrijft testmethoden voor het meten van ladingsverval.
EN 1149-5:2008 – Materiaalprestatie en ontwerpeisen
Deze norm beschrijft de vereisten waaraan materialen en de constructie van beschermende elektrostatisch geleidende kleding moeten voldoen. Dergelijke kleding wordt gebruikt als onderdeel van een geaard systeem om brandgevaarlijke ontlading te voorkomen.
EN 13034 – Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën
EN 13034/EN 13034 + A1. Deze norm beschrijft de prestatie-eisen voor beschermende kleding tegen chemicaliën, die beperkte bescherming tegen vloeibare chemicaliën biedt. (Type 6 en Type PB [6] uitrusting). Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën met beperkte bescherming is bedoeld als bescherming tegen mogelijke blootstelling aan vloeibare chemicaliën in beperkte volumes en onder lage druk, zoals bij spatten, verneveling of besproeing.
EN ISO 15797 – Uw kleding kan probleemloos industrieel worden gewassen
EN ISO 15797 garandeert dat het product bestand is tegen industrieel wassen en drogen. Het Hohenstein Instituut beoordeelt producten op basis van door ETSA (European Textiles Services Association) vastgestelde criteria. Uit de uiteindelijke beoordeling van de verschillende criteria blijkt hoe goed een bepaald product zich houdt tijdens industriële was- en droogprocedures. Producten worden getest op slijtvastheid, kleurvastheid, treksterkte en krimp, sommige producten vóór en andere na het wassen.
UV-norm 801 – Bescherming tegen UV-straling
Gecertificeerde werkkleding kan u beschermen tegen de schadelijke straling van UV-stralen van de zon. Kies voor UV-norm 801 als wilt dat uw kleding u beter beschermt dan de sterkste sunblocker. Tests worden met zowel nieuwe als gebruikte (gewassen, vochtige, uitgerekte en gedragen) kleding uitgevoerd. Werkkleding met gecertificeerde UV-bescherming is met name belangrijk voor werknemers die langere tijd achter elkaar buiten werken.